PÁR VIET O ČIERNOM ČAJI

Čierny čajsa spracúva buď ručne alebo strojovo. Ručné spracovanie sa používa pri kvalitnejších druhoch,strojové je bežné pri výrobe čajov do čajových sáčkov ako ich poznáme z obchodu. Čaj získava fermentáciou jemnejšiu,menej trpkú chuť známu skôr pri zelených druhoch.

čaj
 
Typy čajov podľa pôvodu:
 
Keemun– jeden z najznámejších čajov. Je pomerne ľahký s ovocnou,mierne dymovou príchuťou. Pripomína nesladené kakao. Obsahuje pomerne málo trieslovín,preto nie je trpký.
 
Assam– pochádza z Indie z bývalých britských kolónií. Spracováva z čajovníka assamského,ktorý je o niečo väčší ako čajovník čínsky. Má hlbokú a mäkkú sladovú chuť. Dobre sa mieša s inými druhmi čajov. Je k dispozícii aj v bielej alebo zelenej verzii.

káva
 
Darjeeling– ďalší čaj z britskej kolónie v Indii. Delí sa na biely,organický zelený a oolong. Každý typ má inú chuť a vôňu v závislosti od obdobia zberu. Od ľahkej ovocno-kvetinovej až po vzácnu výraznú-muškátovú. Môže sa podávať aj s mliekom na zjemnenie chute.
 
Ceylon – cejlónsky čaj je tmavší ako Darjeeling ale zase svetlejší ako Assam. Domovom tohto čaju je Srí Lanka ( po starom Cejlón). Je to najbežnejší čaj zlatožltej farby s výbornou ľahko citrusovou alebo korenistou chuťou.
 
Earl Grey– vynikajúci čierny čaj s príchuťou bergamotu. Chuť je neopakovateľná a výrazná. Podáva sa väčšinou s mliekom a cukrom. Veľmi vydareným levelom tohto čaju je čaj Londýnska hmla – kombinácia Earl Grey s napeneným mliekom a vanilkovým sirupom. Existuje aj „dámska“ varianta pána Greya –  Lady Grey. Je to čaj s bergamotom ochutený buď s pomarančom alebo levanduľou. 

plantáž
 
English Breakfast– zmes kvalitných čiernych čajov väčšinou z Assamu a Cejlónu. Chuť je robustná,bohatá a plná. Mimoriadne obľúbený je hlavne v Angicku kde ho servírujú s mliekom a cukrom. Ich tradícia „čaju o piatej“ je známa po celom svete.
 

Summary
PÁR VIET O ČIERNOM ČAJI
5 (100%)
Share